23 Haziran 2010 Çarşamba

KÜÇÜK KÜTÜPHANEM ve DİĞERLERİ

1.İki Şehrin Hikayesi 
Charles Dickens
Kitapta suçsuz yere Paris teki bir hapishanede 18 yılını geçirdikten sonra, eski bir dostunun yardımı ile kurtulan Dr. Manette in tesadüfen Londra ya dönüşü sırasında tanıştıkları bir Fransız olan Charles Darnay ile kızının yapacakları evlilik ve bunun ardından meydana gelen Fransız İhtilali nin hayatlarına etkileri anlatılır.

2.Oliver Twist
Charles Dickens
Victoria döneminin en büyük yazarı Dickens yapıtlarında Sanayi Devrimi döneminin acılı ve sıkıntılı yıllarını gerçekçi ve etkili bir dille anlatmıştır. Babasının sorumsuzlukları yüzünden çocukluğu çok mutsuz geçen ünlü yazar gençlik yıllarında katiplik, gazetecilik yaptı, profesyonel tiyatro oyuncusu olarak ünlendi.

3.Yeşil Gece
Reşat Nuri Güntekin
TOPLUMSAL yönü ağır basan romanda, medresede yetişen, ancak sonra öğretmen okulunu bitirerek Ege Bölgesi ndeki bir kasabada, gerici ve çıkarcı birtakım güçlerle savaşan, idealist bir gencin serüveni ele alınıyor. Atatürk Devrimi nin o çoşkulu havası içinde, çok güçlü sezgi ve gözlemlerle kaleme alınmış bu kitap.

4.Acımak
Reşat Nuri Güntekin
ACIMAK ta, görevine bağlılığıyla tanınmış bir ilkokul başöğretmeni olan Zehra Hanım ın trajik serüveni dile getiriliyor. Doğruluk, temizlik, fedakarlık hastalığı, onda insanlığın en değerli yeteneğini öldürmüştür: Acımak yeteneğini. Duygusal, geniş ruhlu bir kadın. Güzel, doğru, temiz şeyleri çılgınca seviyor; ama zaafa, düşkünlüğe ve çirkin olan şeylere tahammül edemiyor.

5.Çalıkuşu
Reşat Nuri Güntekin
ÇALIKUŞU, Reşat Nuri Güntekin'in en yaygın ününü kazandığı ilk romanı. Romanda, iyi öğrenim görmüş bir İstanbul kızının, Anadolu'nun çeşitli köy ve kasabalarında öğretmen olarak yaşadığı serüven anlatılır. Dekorun yer yer büyük bir güç taşımasına karşın, Çalıkuşu duygusal bir sevgi öyküsüdür.

6.Anadolu Notları I-II
Reşat Nuri Güntekin
REŞAT NURİ GÜNTEKİN'in, Anadolu'nun sosyal ve kültürel hayatıyla ilgili çeşitli gözlemleri. Yazar, Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişliği sırasında, uzun yıllar boyu Anadolu'da yaptığı gezilerin sağladığı gözlemlerinden bir bölümünü bu kitapta toplamıştır.

7.Emma
Jane Austen
Jane Austen, 1815'te, 39 yaşındayken tamamladığı Emma'nın en sevdiği romanı olduğu söyler. Aşk ve Gurur ve Mansfield Parkı gibi romanların yazarının gözbebeğidir Emma. Bir taşra kasabasındaki üç genç kızın "gerçek aşk"ı arayışını anlatan roman, bir yandan insan yaradılışının zayıf yönlerini, bir yandan da 19. yüzyıl İngiliz toplumunun katı ve ikiyüzlü geleneklerini inceden inceye alaya alır.

8.Uğultulu Tepeler
Emily Bronte
Benim yaşamım onda odaklaşır. Yeryüzünde her şey yok olup bir tek o kalsa, ben onda yaşarım. Başka her şey var olmaya devam edip bir tek o yok olsa, bütün evren bana yabancı kalır, sanki artık ben o evrenin bir parçası değilmişim gibi yabancılaşır. Benim Linton'a olan sevgim, ormanda düşen yapraklar gibi.

9.Faust
Johann Wolfgang von Goethe
Goethe'nin dünya çapındaki klasikleşmiş eseri "Faust"un kahramanı Doktor Faust bir hayal ürünü değildir. Kayıtlara göre Johann Faustus 1480'li yıllarda Almanya'da Knittlingen'de doğmuştur ve 1540 yılına doğru da Staufen-Brisgau'da ölmüştür.
Faust'un hikayesi şöyle rivayet edilir: Faust, şeytanla arasında bir anlaşma imzalamıştır. Anlaşmaya göre, Şeytan, Faust'a yaşadığı sürece bilgi, zenginlik, gençlik ve büyü yapma gücü verecektir...

10.Olasılıksız
Adam Fawer
Bir sabah, yıllardır görmediğiniz bir arkadaşınızı düşünerek uyandınız. Bir saat sonra, onunla sokakta karşılaştınız. Sizce bu sadece bir tesadüf mü, yoksa çok daha farklı bir anlamı olabilir mi? Siz hiç Loto'da büyük ikramiyeyi kazanmadınız. Ama birileri kazanıyor. Hem de sürekli! Onlar sizden daha mı şanslılar? Şans nedir gerçekten?

11.Empati
Adam Fawer
Yaşamınızın kontrolü sizde değil!
Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz.
Elbette ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz.
Bu kitabı kapatabilirsiniz.
O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz.
Ya da gözlerinizi oymak gibi çılgınca bir şey yapabilirsiniz.
Ne isterseniz yapabilirsiniz.
Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz
Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o
kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz.
Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar. Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın. Sadece 'isteklerinizin' tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın.

12.Dönüşüm
Franz Kafka
Kafka nın ölümsüz başyapıtı Gregor Samsa bir sabah kötü bir rüyadan uyandığında, kendini yatağında korkunç bir böceğe dönüşmüş olarak buldu. Daha ilk cümlesiyle bile kitabın sonunu merak ettiren bir konu... Sayfalar ilerledikçe Gregor un hayatına bir böcek olarak devam etmeye çalışmasına ve ailesinin, yakın çevresinin bu durum karşısındaki ...

13.Kadının Ruhu
Lev Nikolayeviç Tolstoy

14.Gece Vardiyası / Bütün Eserleri 7
Can Yücel
Gece Vardiyası, Can Yücel in Türkçe yi farklı, kendine özgü bir söyleyişle yoğurduğu, şiirimize armağan edilmiş ender yapıtlardan biri. Yalnızca şairin kendi şiirinde değil, şiir dilimizde de kolay ulaşılamayacak büyük bir ustalığın ürünü.

15.Güle Güle / Seslerin Sessizliği
Can Yücel

16.Vadideki Zambak
Honore de Balzac
Vadideki Zambak, ilk yayımlanışında (1836) beklenen ilgiyi görmemiş, Balzac'ın en az satan kitaplarından biri olmuştu. Oysa yazar, üzerinde en çok çalıştığı, en kusursuz, en büyük romanlarından birini yarattığı kanısındaydı. Zaman Balzac'ı haklı çıkardı: Vadideki Zmabak, yazarın en sevilen, en çok okunan romanlarından biri oldu.

17.Bir Aktör Hazırlanıyor
Konstantin S. Stanislavski
Çağdaş Tiyatro`nun doğuşundan beri biriken uydurma, doğa dışı, tiyatromsu, aşınmış, basmakalıp bir çok sahne alışkanlığı, artık yararlılıklarını yitirmiş durumdadır ve yeni sanatın coşkulu bir şekilde yol alabilmesi için bu alışkanlıklar aşılmalıdır.

18.Sokrates'in Savunması
EFLATUN(PLATON)

19.Aganta Burina Burinata
 Halikarnas Balıkçısı
Balıkçılar, sünger avcıları, dalgıçlar, gemiciler... Halikarnas Balıkçısı nın hikâye ve romanlarıyla gelen bu tipler, sadece edebiyata ilk kez geldikleri için ilginç değillerdir. Balıkçı, denize bağlı olarak, güzelliği, özgürlüğü, başkaldırıyı, insanoğlunun geçmişteki ve gelecekteki arayışlarını, kayıplarını, bunalımlarını, korkularını, ışığı kırar gibi kendiliğinden alabildiğine etkin bir anlatımla ortaya koyarak, çağdaş insancıl bakışla eski uygarlıklar arasındaki bağları göstermiştir.

20.Lanetli İkona
Bill Napier
HİÇ ANLATILMAMIŞ BİR TARİH.Antika kitap satıcısı Harry Blake, Londralı bir zengin tarafından dört yüz yıllık bir günlüğü değerlendirmesi için kiralanır. Başlangıçta sadece Sir Walter Raleigh in 1585 yılında Kraliçe Elizabeth adına çıktığı Yeni Dünya seferine katılan genç bir denizcinin ilgi çekici günlüğü olarak algıladığı bu metin, Harry nin müşterisinin beklenmedik ölümüyle ilginç bir hal alır. Şimdi Harry nin kendi hayatı tehlikedeydi ve artık cinayete değecek bir gizemin kapısını araladığının farkındaydı...
GİZEMLERİ İNANILMAZ.

21.Yüreğim Seni Çok Sevdi
Canan Tan
Biliyorum, imkânsız aşk bu! Ama hükmedemiyorum kendime... demişti Murat. Çünkü, YÜREĞİM SENİ ÇOK SEVDİ!... Ardından da dizelere dökmüştü sevdasını. Yüreğim seni çok sevdi o yürek talan o yürek yangın yeri o yürek seni istiyor bir tek seni...

22. Piraye
Canan Tan
Piraye, güzel ve bir o kadar da duyarlı bir genç kızdır. Sahip olduğu kimi değerler, onun hayatı boyunca değişmeyecek bir duruşa sahip olmasını sağlayacaktır. Piraye, sonunda üniversiteye girer. Bir süre sonra okulda Diyarbakırlı bir gençle tanışır, ona âşık olur ve sonunda evlenirler.

23.Akdeniz
Panait Istrati
Evrensel kardeşliğin renkleriyle oluşmuş bir gökkuşağı AKDENİZ... Arkadaşlığın, adressizliğin, yerinde duramamanın, dinmez "yol özlemler"nin yazarı Panait Istrati, okurlarını; "insan"ın yeryüzü serüveninin önemli uğraklarından olan firavunların, sfenkslerin diyarı Mısır'a, Musa'yla, Mihail'le yolculuğa çağırıyor...

24.Şiirin Kızkardeşi Öykü
Buket Uzuner
"Bugün artık o gün. Bugün, yıllardır karanlıkta kalmış büyük bir haksızlığın aydınlığa kavuşturulacağı o gün! Biraz sonra, yıllar önce yapılmış büyük bir kötülüğün kalbi sökülecek. Biraz ötede büyük bir iftiranın gizi çözülecek ve bunu yapacak olan kişi, şimdi sizinle konuşanın ta kendisi. Adaleti yerine getirecek olan benim!

25.Gelibolu / Uzun Beyaz Bulut
Buket Uzuner
Çanakkale 2000 Çanakkale Savaşları'nda ölen büyük dedesinin kayıp mezarını aramak için Gelibolu'ya gelen Yeni Zelandalı genç bir kadın ve Çanakkale Milli Parkı'nda bastonuyla dolaşan Türk Nine'nin akıllara durgunluk veren seksen beş yıllık sırrı...

26.Böyle Buyurdu Zerdüşt
F.W. Nietzsche
Otuz yaşındayken yurdunu ve yurdunun gölünü ardına bırakarak dağa çekildi Zerdüşt. Dağda on yıl zaman zarfında, bıkmadan, usanmadan hep ruhunu dinledi... Ve sonunda içinde, gönlünün derinliklerinde bir değişiklik duyumsadı. Günlerden birgün yıldız, aydınlatacak bir şeyin kalmasyadı yazgın ne olurdu?

27.Aşk Bir Kere
Maeve Binchy
"Ustaca harmanlanmış incelik, mizah ve hüzün, ironi ve duygusallık... Binchy'den yine zekice kaleme alınmış, sürükleyici bir roman. Elinizden bırakamayacaksınız". - New York Times-

28.Yalnız Kadınlar Sokağı
Maeve Binchy
"Meave Binchy'nin en iyi romanı.. Yalnız Kadınlar Sokağı'nı okurken rengarenk, yepyeni bir dünyanın içinde kaybolup gittiğiniz hissine kapılıyor, kitap hiç bitmesin istiyorsunuz." -The Seattle Times-

29. Darağacında Üç Fidan
Nihat Behram
"Biz şahsi hiçbir çıkar gözetmeden, halkımızın bağımsızlığı ve mutluluğu için savaştık!" 1968'ler. Yazılı tarihin en barbar asrının en umutlu, en ışıklı, en cesur günleriydi. Coşkun bir devrimci dalganın bütün dünyayı sarstığı, onlarca ülkede milyonlarca insanın ayağa kalkarak, "Gerçekçi ol, imkansızı iste," diye haykırdığı günlerdi...

30.Gayet Ciddiyim
Gülse Birsel
Bu kitabı, hayata bakış açımı sizinle paylaşmak, yaşamın manasını biraz da olsa irdelemek, günlük devinimlerin içinde yitip giden imgeleri birlikte ayrımsamak için kaleme aldım, falan dememi beklemiyorsunuz herhalde?

31.Duma Adası
Stephen King
Sevgiye dörtelle sarılma, yaratıcılığın tehlikeleri, hafızanın esrarı, doğaüstünün doğası... Stephen King bizlere büyüleyici olduğu kadar ürkütücü bir roman sunuyor. Kötü talihi Edgar Freemantle'yi inşaat alanında yakalar. Üstüne düşen vinç sağ kolunu koparır, konuşma ve düşünme yetisini hasara uğratır.

32. İntibah
Namık Kemal
Büyük vatan şairi Namık Kemal'in bu romanı, edebiyatımızın roman türünde ve az çok tekniğine uygun, ilk telif yapıtı sayılabilir. Zavallı bir esir kızın acıklı yaşantısını anlatır. Edebiyat Öğretmeni Fazıl YENİSEY tarafından bugün konuşulan türkçeye uygulanarak, sayın halkımızın ve gençlerimizin yararlarına sunulmuştur.

33. Küçük Kadınlar
Louisa May Alcott
Margaret, Josephine, Elizabeth ve Amy adlarındaki dört kardeş anneleriyle birlikte küçük bir evde yaşıyorlardı. Babaları savaşa katılmıştı. Babaları gidince yoksullaşmışlardı. Yoksul bir hayatı yaşamak onlar için çok zordu.

34Küçük Erkekler
Louisa May Alcott
Nat'in Yeni Yuvası Büyük bahçe kapısının önünde bir otobüs durdu. İçinden zayıf, çelimsiz, üstü başı yırtık pırtık on, on iki yaşlarında bir çocuk indi. Yağmur yağıyordu. Bahçe kapısının önündeki adama doğru yürüyerek, "Afedersiniz efendim. Bhear Bahçesi burası mı?" dedi...

35.Havada Bulut
Sait Faik Abasıyanık
"... Bir adam Burgazadası nda oturmuş, düşleri, anıları karışıyor birbirine, çocukluk, gençlik, yaşlılık yılları karışıyor birbirine, birtakım insanlar var hikayelerinde, onlar da karışıyorlar birbirine, öyle yerler oluyor, anlatılan kişilerle, anlatan kişileri seçemiyorsunuz birbirinden..." -Nurullah Ataç-

36.Kumpanya
Sait Faik Abasıyanık
"Sait'in hayattaki bileti lüks mevki bileti idi. Ama o da tıpkı Barba gibi lüks mevkiden, birinciden, ikinciden hoşlanmıyor, soluğu hep üçüncüde, personel koğuşunda alıyordu." -Haldun Taner-

37.Ayartma
Nadine Gordimer
Başka Dünyalar, Evdeki Silâh, Yanımda Kimse Yok adlı kitaplarını yayınladığımız Nobel Ödüllü Nadine Gordimer, bu kitabında yine Afrika odağından bakıp bütün bir Afrika nın çalkantılarını irdeliyor. İki insanın dünyalarını ve dünya görüşlerini değiştiren büyük bir aşk öyküsünün ekseninde gelişen romanın özgün adı: The Pickup.

38.Dansçı
Colum Mccann
Bu kitabın yazarı Colum McCann, kendisiyle yapılan bir söyleşide, "Rudy, büyük bir siyasal düşünce adına Batı ya sığınmadı. Bunu yalnızca dansçı olduğu için yaptı," diyor ve şöyle sürdürüyor. "Daha çok dans etmek, daha az klasik ortamlarda dans etmek için Batı ya sığındı. Ama onu politik bir ikon olarak kullandılar. İşin ilginç yanı da bu.

39.Şizofren Aşka Mektup
Cezmi Ersöz
Kendimi tanıyamaz olmuştum. Hangisi bendim? İçimdeki, o güzelliğiyle dünyayı elde etmeye kışkırtılmış, karanlık ve ilgi tutsağı kadın mıydım; yoksa uğruna hayatından vazgeçmeye hazır olduğu aşkına mahkûm, ezilmiş, kapılarda bırakılmış, verdiği güven ve taşıdığı masumiyetle sana cazip gelmeyen, o sevdalı kadın mı? İkisi de olmak istemiyordum...

40. Bütün Şiirleri - Orhan Veli
Orhan Veli Kanık
Orhan Veli nin Bütün Şiirleri, 1951 den 1987 ye, otuz altı yıl boyunca, yirmi iki kez basıldı.

41.Kaplumbağalar
Fakir Baykurt
Kaplumbağalar, Türk köylüsünün yaratıcı gücüne inancın romanıdır; hiç sürülmemiş, üzerinde ot çöp kalmamış, pur taşlarıyla dolu topraklarda bağ yetiştirenlerin (...) Bozkırın rengini değiştirenlerin romanı...Fakir Baykurt, köylülerin yaratıcı gücünü gösterebilmek için, kavganın tabiatla insan arasında olmasına özellikle önem vermiş...

42.Anne Frank ın Hatıra Defteri
Anne Frank
Anne Frank'ın Hatıra Defteri ne bir topluluğu kötülemek, ne başka bir topluluğu övmek düşüncesiyle yayınlanmış değildir. Bu kitap, içinde yaşadığımız medeniyet çağında bile milyonlarca insanı öldürmekten haz duyabilecek kadar vahşi olanların varlığını gösterecektir.

43.Çile
Necip Fazıl Kısakürek
"Tekke şiirimizin verilerini modern Fransız şiiri ölçüleriyle değerlendiren, şiirlerinde soyut insanın evrendeki yerini araştıran; madde ve ruh problemlerini, iç alemin gizli duygu ve tutkularını dile getiren Necip Fazıl; dinç ve oturmuş bir dil, mazbut ve sağlam bir teknikle yazdı."

44.Eylül
Mehmet Rauf
Servet-i Fünun'un en önemli yazarlarından Mehmet Rauf'un başyapıtı.

45.Böğürtlen
Mehmet Rauf
Eylül yazarı olarak ünlenen Mehmet Rauf'un Böğürtlen romanı, popüler yazınımızın güzel örneklerinden biridir. Pertev, Büyükada'da tanıştığı "Böğürtlen" adını verdiği Müjgan'a, ilk görüşte vurulur. Müjgan'sa insanlardan kaçan, gerçek aşkı bulamayacağına inanan, gururlu bir kızdır. Pertev, acaba Müjgan'ın gönlünü kazanıp mutlu olabilecek midir?

46.Demir Ökçe
Jack London
Eserlerinde doğanın karşı konulamaz gücünü alt etme ve hayatta kalabilme mücadelesini romantik bir yaklaşımla ele alan Jack London, Demir Ökçe'de sınıf mücadelesini konu alır. Genç bir iyi aile kızı, sınıfsal konumuna karşın, sosyalist bir lidere âşık olur ve yaşadığı bu ilişki süresince kapitalizmin toplumda yarattığı yıkımları...

47.Beyaz Diş
Jack London
O diğer kardeşlerinden farklıydı. Vücudu babasının vücuduna çok benziyordu... Gri renkli yavrunun epeyci bir süre açılmıştı. Ama, artık her şeyi şaşmaz bir nitelikle daha gözleri kapalıyken gıdanın, sıcaklığın ve sevginin pınarı olan annesini, dokunarak, koklayarak tanımıştı.

48.Suç ve Ceza 2
Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
Rus edebiyatının en büyüklerinden biri olan Dostoyevski, 1821 de Moskova da dodu. Aşkları, evlilikleri, Avrupa seyahatleri, kumar tutkusu ve geçim sıkıntıları, Turgenyev le olan çekişmeleriyle geçirdi ömrünü. Atlattığı sayısız badire ve yaşadığı kayıplar onu çökertmiş ama hayattan koparamamıştır. İnsanoğlunun çekebileceği acı ve bunalımların ...

49.Suç ve Ceza 1. Cilt
Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
Dostoyevski nin 1866 yılında yayımlanan Suç ve Ceza adlı romanı yazarın ilk başyapıtıdır. Roman, Raskolnikov adlı yoksul ve hümanist üniversite öğrencisinin, nedensiz yere, yaşlı bir kadını öldürmesini psikolojik çözümlemeyle ele alır. İşlediği cinayet Raskolnikov da korkunç bir suçluluk duygusu yaratır.

50.Kumarbaz
Fyodor Mihailoviç Dostoyevski
Kumarbaz, Dostoyevski'nin romanları arasında özelliği olan bir yapıttır. Bu dev romancı kendini anlatmaktan hiçbir zaman geri kalmamıştır, ama Kumarbaz, yaşamının en gerçek dramlarından birinin tahlilini yapar. Denilebilir ki, kumar hastalığının korkunçluğunu, hiçbir yazar onun bu yapıtı kadar duyuramamıştır.

51.Aklım Bir Karış Havada
Cathy Hopkins
On dört yaşındaki Lucy'nin hayatında birdenbire her şey değişmeye başlar. Genç kız yaşamıyla ilgili yeni kararlar vermek zorundadır artık. Herkes gelecekte hangi mesleği seçeceğini bilmektedir. Oysa Lucy'nin bu konuda en küçük bir fikri bile yoktur. Ayrıca en yakın arkadaşı Izzie, güzeller güzeli Nesta ile arkadaş olmuştur .

52.Sabah Pırıltıları
İpek Ongun
Belki kıkırdayacaksınız... Belki hüzünlenip düşüncelere dalacaksınız zaman zaman... Dahası, her birlikteliğimizde olduğu gibi bu kez de bir şeyleri paylaşacağız sizinle. Dostlarla sohbetler tüm bunların toplamı değil midir zaten ?

53.Bir Genç Kızın Gizli Defteri
İpek Ongun
İlk gençlik yıllarımızda sırlarımızı ve yalnızlığımızı paylaşan, bizleri yargılamadan dinleyen birilerine gereksinim duyarız. Ve bu biri çoğu kez anı defterlerimizdir. Herkesin hayallerini umut ve sevgilerini içinde bulabileceği bir gençlik romanıdır.

54.Yaş On Yedi
İpek Ongun
Yaş Onyedi bir lisedeki kızlı erkekli öğrencilerin yaşamını sergiliyor. Gençlerin yaşamları ve psikolojik durumları inandırıcı bir gerçekçilikle sunuluyor. Roman kahramanı gençler içinde bulundukları bu zor dönemi göğüsleyebilmek için bilinçli çaba göstermekteler.

55.Arkadaşlar Arasında - Bir Genç Kızın Gizli Defteri
İpek Ongun
Eğer sevinçlerimizi içimizde hasret olmadan paylaşabiliyorsak, dertlerimizi gizlice sevinmeden bölüşebiliyorsak, kötü kişi olmayı göze alarak birbirimize doğruyu söyleyebiliyorsak, böylece birbirimizi yanlışlardan koruyabiliyorsak, samimiyetle saygının ince çizgisini çizebiliyorsak, birbirimizi yargılamadan olduğumuz gibi kabullenebiliyorsak ...

56.Kendi Ayakları Üstünde - Bir Genç Kızın Gizli Deft
İpek Ongun
Bir Genç Kızın Gizli Defteri -3- Lise yılları sona ermekte... Gelecekle ilgili doğru kararlar almak gerek. Hangi meslek? Hangi üniversite? Kendi ayaklarının üstünde durabilmek için sorular sormak, düşünmek gerek. Serra ile arkadaşları bu zor dönemi yine kah gülerek kah hüzünlenerek ama hep birbirlerine omuz vererek sürdürüyorlar.

57.Hayat Devam Ediyor
İpek Ongun
Hayatta ne çok yollar yürüyoruz. Okul yolları... Çocukluk yolları... İlk gençliğin sancılı yolları... Üniversite yolları... Romantizmin acı tatlı yolları... Çalışma yolları... Dönüp baktığımda bir prizma görüyorum sanki... Serra'nın ne çok yüzü var. Çocuk Serra... Okullu Serra... Üniversiteli Serra... Aşık Serra..

58.Adım Adım Hayata
İpek Ongun
Bie Genç Kızın Gizli Defteri 4 Üniversiteye giriş... O ilk yılın heyecanı... Arkadaşla paylaşılan kendine ait bir ev... Küçük özgürlükler... Serra bu yeni ortamda kimlerle arkadaş olacak?

59.İşte Hayat
İpek Ongun
Bir Genç Kızın Gizli Defteri" serisinin beşinci ve son kitabında İpek Ongun hayatla yüz yüze gelen gençleri anlatıyor. Üniversitenin son yılında Serra ve arkadaşları günümüzün zor koşullarıyla baş etmeye çalışırken, onlara yine Doğanay Hoca sohbetleri yardımcı oluyor. Soru soran kişinin, düşünen insan; düşünen kişininse gerçek anlamda özgür ...

60.Şimdi Düğün Zamanı
İpek Ongun
Bu aslında bir veda mektubu... Serra'ya veda etme zamanı geldi. İnanın, ben de sizler kadar hüzünlüyüm. Dile kolay, tam on üç yıldır Serra'yla birlikte yaşadık, sorunları aştık, ağladık, güldük. Ama, bu süre de iyi işler de yaptık.

61.Fareler ve İnsanlar
John Steinbeck
Birlikte dolaşan iki gezgin toprak işçisinin bağlılığı ve dostluğu üzerine bir roman. Bu romanda Steinbeck, insan ruhunu derinlemesine ortaya koyan keskin gözlemlerini, kendine özgü yalın ve alçakgönüllü üslubuyla aktarıyor.

62.Han Duvarları
Faruk Nafiz Çamlıbel
"Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı, Bir dakika araba yerinde durakladı. Neden sonra sarsıldı altımda demir yaylar, Gözlerimin önünden geçti kervansaraylar..." dizelerinin ünlü şairi Faruk Nafiz Çamlıbel den Han Duvarları... "

63.Kardeşim Rüzgar Kardeşim Deniz
Jose Mauro de Vasconcelos

64.Güneşi Uyandıralım
Jose Mauro de Vasconcelos
Şeker Portakalı'nın sevimli küçük kahramanı Zézé işte yine karşınızda. Gözlerinin içi yine ışıl ışıl, yüreği yine sevgi dolu. Ama hüzünleri, biraz daha büyümüş bir çocuğun hüzünler, küçüklüğündeki Şeker Portakalı yok artık, ama bu kez de yüreğinde sevgili bir kurbağası var. Zengin ve aşırı alıngan bir aile onu evlat edinmiş.

65.Şeker Portakalı
Jose Mauro de Vasconcelos

66.Babamın Arkadaşları
Samet Ağaoğlu
Ziya Gökalp... Ömer Naci... Tunalı Hilmi... Doktor Abdullah Cevdet... Profesör Yusuf Akçura... Kara Kemal... Mehmed Emin Yurdakul... Profesör Fuad Köprülü... Bu liste uzayıp gidiyor.

67.En Güzel Deniz Hikayeleri
ARİON
Bu hikayeleri okurken, denizin hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu ve binlerce imgenin, fantazinin kaynağı olduğunu görebilirsiniz. Bazen bir denizcinin nişanlısı, bazen de bir balıkçının nasıl zor ve tek geçim koşulu olduğunu veya değişik mistik inançlara temel oluşturduğunu... Çeşitli yazarların hikayeleri

68.Yaban
Yakup Kadri Karaosmanoğlu

69.Kiralık Konak
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
İmparatorluğun çöküş çanlarının sesi işitilirken kuşaklar arasında farklılaşan değer yargılarının, yaşam biçimlerinin çatışmasını sergileyen bir roman. Seniha-Faik-Hakkı Celis üçgeni. Tedirgin, yerleşememiş insanlar topluluğunun ortak ruh halleri, aranan nedenler, bulunan farklı gerekçeler.

70.Gökyüzündeki Mor Bulutlar
Gülten Dayıoğlu
Bu kitaptaki serüvenler, günümüzde başlayıp, yirmibirinci yüzyılın ilk yarısına kadar sürmektedir. Bu nedenle Gökyüzündeki Mor Bulutlar'a 21. yüzyılın romanı diyorum. Romanın konusu, kıtalararası uçuşlar yapan bir Türk pilotunun Hindistan yolculuğuyla başlar.

71. Kuyucaklı Yusuf
Sabahattin Ali
"Bu manasız ve yabancı hayatta bir tek şeye hakikaten sarılmış, hakikaten inanır gibi olmuştu. Bu da karısı idi. Muazzez'in varlığı Yusuf için büyük, boşlukları dolduracak mahiyette bir şey değildi, fakat onun yokluğu müthişti. Onun bu kadar sebepsiz yere, bu kadar insafsızca Yusuf'un hayatından koparılması çıldırtacak kadar acı idi.

72.Şu Çılgın Türkler
Turgut Özakman
80 Yıldır Beklenen Kitap Dünyadaki en meşru, en ahlaklı, en haklı, en kutsal savaşlardan birinin, emperyalizme karşı verilmiş ve kazanılmış ilk kurtuluş savaşının, bir millileşme ihtilalinin romanı, şaşırtıcı bir yakın zaman destanı... -Turgut Özakman'ın elli küsur yıldır süregelen çabasının ürünü.

73.Sefiller
Victor Hugo
Romantik akımının ilk kuramcısı ve şefi Victor Hugo'nun Sefiller adlı bu romanı 19. Yüzyıl'ın en çok tanınmış ve sevilmiş klasik yapıtlarının başına gelir. Klasik tiyatronun yapay ve dar dünyasını kıyasıya eleştirerek modern dram tarzını ortaya atan, çağının sanatçılarını derinden etkileyen Hugo, yaşadığı yüzyıla damgasını vurmuştur.

74.Notre Damein Kamburu
Victor Hugo
Bundan tam üçyüzkırksekiz yıl, altı ay, ondokuz gün önce, Parisliler bir sabah çan seslerine uyandılar. Citte Adası, Üniversite Mahallesi ve asıl kent olmak üzere içiçe üç çemberdeki bütün çanlar olanca gücüyle çalıyordu. Çok eski zamanlardan beri bir arada kutlanan Krallar Günü ile Deliler Bayramı o güne rastlamıştı, çifte bayram vardı.

75.Cehennemde Balo Geceleri
Stephenie Meyer
Alacakaranlık Serisinin yazarı STEPHENIE MEYER , MEG CABOT, KIM HARRISON ve MICHELE JAFFE gibi olağanüstü yazarların kaleminden yazılan bu beş hikaye sizi karanlığın entrikalarıyla sarsacak, aşkın en tutkulu haliyle içinizi ısıtacak ve çarpıcı kurgusuyla sizi esir edecek.
CEHENNEMDE BALO GECELERİ sürprizlerle dolu… Baloda kiminle dans edeceğinizi düşünmeyi bırakın çünkü vampirler, melekler ve şeytanlar sizi bekliyor… En ateşli ve en etkileyici halleriyle… En korkunç ve en gizemli hikayeleriyle… En aşık ve en düşman gözleriyle…

76.Küçük Ağa
Tarık Buğra
Küçük Ağa, Kurtuluş Savaşı yıllarında, siyasal karar ve tartışma merkezlerinin uzağında, Kuvvacı/Millici denilen, ama ne oldukları, neyi temsil ettikleri pek bilinmeyen birilerinin açtığı savaşa katılıp katılmamanın vebalini tartarak bir karar verme durumunda kalan insanları anlatır.

77.Metal Fırtına
Orkun Uçar, Burak Turna
Tarih, 23 Mayıs 2007… Yer, Kerkük'ün kuzeydoğusu… Kuzey Irak'taki kargaşa devam ederken, bölgede bulunan Türk birlikleri ani bir Amerikan saldırısına uğrar. Türk birlikleri "müttefik"lerinden hiç de beklemedikleri bir darbe almıştır. CNN International hemen haber geçmeye başlar: "Kuzey Irak'ta çatışma… 13 ABD askeri öldü, 30 yaralı var...

78.Handan
Halide Edib Adıvar
Handan, Halide Edib’e sahip olduğu şöhreti kazandıran ilk eserlerindendir. Yirminci yüzyılın başında, İstanbul, Paris, Londra ve Sicilya gibi Avrupa şehirleri arasında yazılan mektuplar ve bu mektuplarla çizilen bir kadın portresidir, Handan.

79.Mor Salkımlı Ev
Halide Edib Adıvar
"Mor Salkımlı Ev, yakın tarihimizin ruh iklimini anlamak, kavramak ve o iklimde yaşamak açısından eşsiz bir anı kitabıdır. Burada Halide Edip, kendi çocukluğunu, yetişme yıllarını, ilk yazılarını ilk evliliğini, eşinden ayrılışını, Milli Mücadele ye hangi sebeplerle başlandığını kaleme getirir...

80.Kaza Süsü
Sunay Akın
... Ölü askerin miğferinden güvercine serin su içirten bir mizah, işte Sunay Akın tavrı. ... O matara, o miğfer, o su, o güvercin... Daha ne diyeyim. Zarı atıyorum.

81.Maximum Ride: Melek Deneyi
 James Patterson
Süper kahramanlar ortaya çıktığından beri görülmüş en hızlı, en akıllı, en şefkatli ve eğlendirici dişi kahraman... İnanılmaz ve tarif edilmesi güç MAXIMUM RIDE... Hiç sona ermesini istemeyeceğiniz gerilimli bir yolculuk için kemerlerinizi bağlayın! California nın Ölüm Vadisi nden, New York un metro tünellerine uzanan, adrenalin, gizem ve gerilim dolu bir maceraya atılacaksınız! Bu macerada sadık arkadaşlarınız Max, Fang, Iggy, Nudge, Gaz Adam ve Angel olacak.

82.Beyaz Geceler
Dostoyevski

83.Monte Cristo Kontu
Alexandre Dumas
Dumas klasik romanın kilometere taşlarından biri olan bu yapıtında, Doğu ya, klasik mitolojiye ve insane psikolojisine duyduğu tutkulu ilgiyi coşkun bir anlatıda, ustalıklı diliyle harmanlıyor. Dumas kitlelerin tutkularını paylaşmayı ve doyurmayı diğer tüm romancılardan iyi başarıyordu. Onlar gibi otoriteye, adalete ve serüvene bayılıyor...

84.Kujo
Stephen King
Kujo iri cüssesine rağmen uysal, akıllı ve sevilen bir köpektir. O da diğer köpekler gibi insanlara sadakatla bağlıdır. Ne var ki beklenmedik bir biçimde bir yarasa tarafından ısırılırı. Artık ne Kujo bildik bir köpektir, ne de hayat bildik bir şekilde devam edecektir. ...

85.Tepki
Stephen King
Mc. Gee ve Vicky Tomlinson 1969 yılında gizli bir örgütün piyasaya sürmek istediği bir ilacın ilk denemelerine katılmışlardı. Bir yıl sonra evlendiler ve küçük kızları Charlie doğdu. Charlieüç yaşındayken, bakışları ile oyuncak ayısını tutuşturdu. Charlie sekiz yaşına gelince duygularnı kontrol altına almayı öğrendi.

86.Hayvan Mezarlığı
Stephen King
Bu eseri beyazperdeye de aktarıldı. Film, bütün dünyada yankılar yaratmaya davam ediyor. "KUTSAL MEZARLIĞA GÖMÜLEN ÖLÜLER, KISA SÜREDE YENİDEN HAYATA DÖNERLER." - BİR KIZILDERİLİ İNANCI - Dr. Louis Creed ve ailesi eski kızılderili mezarlığındaki ruhların gazabına uğramışlardı... Bunun elbette nedenleri olmalıydı...

87.Rüzgar Gibi Geçti
 Margaret Mitchell
Amerikalı bir yazarın elinden çıkan en kaydadeğer ilk roman. Ve hiç şüphesiz ki, gelmiş geçmiş en büyük romanlardan biri. -The New York Times, Yüzyılın Kitapları Güçlü ruhu, çarpıcı güzelliğiyle Scarlett O'Hara, hür ve etkileyici Rhett Butler ve romantik, son derece yakışıklı Ashley Wilkes'ın içinde olduğu aşk üçgenine İç Savaş kıyameti eşliğinde tanık oluyoruz. Aşk, ölüm, kan, kül ve savaşın götürdükleri. SCARLETT: Bunu yarın düşünürüm! Çünkü yarın başka bir gün... RHETT: Açıkçası canım, hiç umrumda değil!

88.Dr.Jekyll Ve Mr.Hyde
 R. L. Stevenson
Saygın Dr Jekyll, kişiliğinin iyi ve kötü yanlarını birbirinden ayırmak ister. Laboratuvarında gizlice yaptığı etkili bir iksir sayesinde, kendi içindeki kötülükleri Mr Hyde ın bedeninde etkin hale getirir. Mr Hyde haline geldiği anlarda, içinde gizli kalmış tüm kötülükleri dışavurur ve insanlara zarar verir, hatta onları öldürür. Başlangıçta istediği zaman eski saygın doktor haline kolaylıkla dönebilen Dr Jekyll, belli bir zaman sonra bu dönüşümleri kontrol edemediğini görür ve yaşamı içinden çıkılmaz bir çıkmaza dönüşür.

89.İstanbul Hatırası
Ahmet Ümit
Yaşadığın şehir özgür değilse, sen de özgür kalamazsın!..
Byzantion'dan İstanbul'a uzanan heyecan yüklü, tarihsel bir serüven...
Yedi hükümdar, yedi kadim mekân, yedi gizemli olay ve yalın bir gerçek!
Ahmet Ümit'in beklenen romanı İstanbul Hatırası 1 Haziran tarihinde okurlarla buluşuyor. Romanlarında zengin arka planı polisiye kurgu içinde vermekteki ustalığı ile bilinen Ahmet Ümit'in bu romanı da yine peş peşe işlenen cinayetlerin çevresinde kurgulanmış. Ancak bu kitabı sıradan bir polisiye romandan ayıran birçok özellik var. Her şeyden önce zengin kadrosu ile İstanbul Hatırası, çeşitli kesimlerden İstanbulluyu bir araya getirerek içinde barındırdığı alt öykülerle zengin bir yapı sunuyor. Birbirine bağlanan bu alt öyküler bir yandan gerilimin etkisini artırırken bir yandan da romanı şenlikli ve çok yönlü bir yapıya ulaştırıyor.
Kitabın bir başka önemli özelliği de İstanbul hakkında son derece detaylı bilgi içermesi. Kurgunun içine yerleştirilen bu bilgiler hem okumayı daha meraklı hale getiriyor hem de tarih aracılığıyla çok günümüzün dışındaki öykülerin de kurguya yerleşmesine imkan tanıyor. Böylece Ahmet ümit'in İstanbul Hatırası adlı romanı, başka başka dönemlerin öykülerinin eşliğinde, günümüz İstanbul'unun geniş bir panoramasını oluşturuyor. Tutucusundan modernine, eski İstanbullusundan yeni göç etmişine, milliyetçisinden gayrı Müslim'ine varana dek İstanbullu diye adlandırılabilecek herkes bu kitabın içinde kendi öyküleriyle birlikte İstanbul'un devasa çarklarının dişlilerini dile getiriyor. Binlerce yıllık tarihiyle İstanbul başrolü oluştururken romana girip çıkan her karakter de İstanbul'un nasıl İstanbul olduğunu aktarıyor.

90.Romeo and Juliet
William Shakespeare
Sahnemizi açtığımız güzel Vorana'da şerefte birbirinin dengi iki aile, eski bir kin yüzünden kavgaya tutuşur da, lekelenir yurttaş eli yurttaş kanıyla. Bu iki ailenin uğursuz tohumundan işte alnı kara yazılı iki sevgili doğar, yürekler acısı ölümleriyle birlikte büyüklerin kinini toprağa gömer bunlar. O korkunç seyri ölüm damgalı aşklarının ve ana babaların sürüp giden öfkesi ki ancak ölümüyle son bulur çocukların iki saat oyalayacaktır sahnemizi. İşte bütün bunları sabırla dinlerseniz, şimdi söylenmeyeni birazdan gösteririz.

91.Dorian Gray'in Portresi
Oscar Wilde
Keşke tersi olabilseydi! Keşke her zaman genç kalacak olan ben olsaydım da portrem yaşlansaydı! Bunun için... bunun için her şeyi verirdim!" Özellikle bir genç adamın büyümesini, eğitimini, gelişimini, kendini ve inançlarını keşfetmesini işleyen Dorian Gray in Portresi için Oscar Wilde, bir ruhun hikayesi demişti. 1891 de ilk basıldığında ahlaksızlığı yücelttiği gerekçesiyle büyük tepki çeken romanın baş kişileri olan Lord Henry ile Dorian ın karşılıklı etkileşimleri, Dorian ın kendini giderek kötüye, şeytani olana, hazcılığa adaması kitabın eksenini oluşturuyor.

92.Geri Döneceksin
Maeve Binchy