Spritüel Çay Demleme
Çay demleme çeşitleri:

Geleneksel çayın yanı sıra çeşitli otlar, çiçekler, ağaç kabuklarından da demleme yöntemi ile çay içilebilir.
Canlandırıcı : MATE: Paraguay'ın bir çay çeşididir. Güney Amerika'ya aittir. Ekşi, hafif ve acı bir tada sahiptir. Konsantrasyonu arttırır ve kafein içerir. Mate; Kalp damar hastalıklarını önler, yağ yakıcı özelliği ile zayıflamaya yardımcı olur.
Ebegümeci: sudan gölünün kuru çiçeklerinden yapılır. Ortadoğu ve Güney Afrika çayıdır. Kuru dut tadına benzeyen ferahlatıcı ve ekşi bir tadı vardır aynı zamanda tonik olarak da kullanılabilir.
Yatıştırıcı: Rooibos - Güney Afrika'da yetişen çalılardan elde edilir. Tatlı cevizli bir tada sahiptir. Kafeinsizdir ve antioksidandır. Roibos Kırmızı; hazımsızlık, mide yanması, bulantı sorunlarında kullanılmaktadır.
Çay çeşitleri yapraksı ve Odunsu olmak üzere iki Grupta toplanmıştır.
Hibisküs; yüksek C vitamini içerir, bağışıklık sistemini güçlendirir, dinçlik verir ve kemik yapısını güçlendirir. Bitki orijinli çaylarımız, kaynamış su ile demlemeye bırakılır, 3 dakika demleme süresi ile sıcak servis edilir.
Bu Grupta bulunan çaylarımız, Yeşil Çay, Yeşil Çay yaseminli, Oolong, Roibos Kırmızı, Ihlamur, Adaçayı, Hibisküs, Beyaz Çay, Melisa Limon Kültür, Papatya, Mate, Yasemin çayı dağınık, Yasemin Top Pembe Çayıdır.
Adaçayı; depresyon ve stresi azaltır, beyin fonksiyonlarına iyi gelir, ağız ve diş eti hastalıklarına, cilt leke rahatsızlıklarına iyi gelir.
Ihlamur; terlemeyi teşvik eder, ateş ve öksürüğe iyi gelir, soğuk algınlığı, ishal ve migren ağrılarında kullanılabilir.
Papatya; uyumaya yardımcı olur, kanser önleyici, iltihap azaltıcı, stres ve kaygı azaltıcı özellikleri mevcuttur.
Oolong; Beyaz ile siyah çay arasındaki olgun çayların oksidite edilmesi ile elde edilir, kan şekeri seviyesini düzenlemeye, kalp sağlığı cilt sağlığına yardımcı olur,
Yeşil Çay; hafıza ve bilincinizi geliştirir, anti kanserojendir, yağ yakımını hızlandırır.
Beyaz Çay, Güneşe en yakın zirvedeki en kaliteli çay yapraklarıdır, hafızayı geliştirir, zinde tutar, kalp sağlığını korur.
Yasemin Top Pembe; antioksidan, rahatlatıcı, stres atıcı,ağız kokusu giderici ve ferahlatıcıdır. 1 top pembe yasemin 2 büyük fincana yeterlidir.
Yasemin Çiçeği Dağınık; Metobolizmayı hızlandırır, algı ve uyku açıcıdır, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
Şifa Çayı, içindeki baharat ağırlıklı oduncu grup çaylar sayesinde boğaz enfeksiyonları, gribal hastalıklarda iyi gelir, terlemeyi çok kolaylaştırır, bal ve limon suyu ile takviye edilebilir.
Demleme Yöntemleri
İçeriğinde hem yaprak hem odunsu çay barındıran Çaylarımız, kaynamış su ile demlemeye bırakılır, 3/ 4 dakikalık demleme süreci sonunda sıcak servis edilir. Bu Grupta bulunan çaylarımız, Orman Meyveli, Tropik meyveli, Kış meyveli, Böğürtlenli, Nane Limon, Elma Tarçın ve Şifa Çayıdır.
French Press ile yapılacak Demlemelerde mutlaka 92-96°C su kullanılmalı, toplam demleme süresi yaprak çaylarda 3 dakika, yapraksı ve odunsu karışık çaylarda 3/4 dakika olmalıdır.
Çayların kaynama ve demleme süreçlerinde ateş üzerinde bırakılmamasına ve yanmamasına kesinlikle dikkat edilmelidir.
Bu çayların soğuk servis edilmesi için önce usulüne uygun sıcak demleme yapılmalı ve sonra hemen buz ile soğutulup servis edilmelidir. Soğuk Servis için demleme koyuluğuna göre soğuk su ve buz veya sadece buz ilave edilmelidir. Serviste yaş nane yaprağı, dilim limon veya portakal ilave edilebilir.
Tropik Meyveli, Orman Meyveli, Böğürtlenli, Elma tarçın, Meyveli Kış, Nane Limon Çayları, Hibisküs, Küp kuru meyveler, kuru Limon ve odunsu baharat çayları içerir, sıcak ve soğuk içimde değişik lezzet ve aromalar içerir, ağızda hoş bir koku ve tat bırakır.
Çay aynı zamanda bir fincan büyülü anın tadını çıkarmak demektir. Hayata farkındalık ve bütün getirir. Çay bir meditasyon şeklidir. İstenen bir zihin durumuna uyum sağlamak, sakinleşmek, yaratıcılığı arttırmak, menstrüel dönemlerde rahatlamak için kullanılır. Bir ritüel şekli olarak arkadaşlarla toplanıldığında, meditasyon yaparken kullanılabilir.
Kendinize uygun bir çay ritüeli yapabilirsiniz. Çayı sınıflandırdıktan sonra tadını beğendiğiniz, sizin ruhsal durumunuza göre iyi gelen çayları takdir edip anın keyfini çıkarın.
Binlerce çay tek bir bitkinin kamella sinesinin veya çay kamelyalarının yapraklarından gelir nokta aralarındaki fark fermantasyon oksidasyonu da dahil olmak üzere yaprakların yetiştirme yöntemlerinin işlenmesinde yatmaktadır. Bu nedenle çeşitler arasında tat, doku çeşitliliği vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder